#trojka #jedzenie #nauka…

#trojka #jedzenie #nauka #ryby #gruparatowaniapoziomu
Dziś w południe w Trójce odbyła się bardzo ciekawa audycja z cyklu „Za, a nawet przeciw” odnośnie tego czy jedzenie ryb jest zdrowie, czy same ryby są zdrowe i jak to jest rybą z Bałtyku. Intrygujący był tez wątek dyskryminowania całych ryb tylko dlatego, że w innych ich częściach mogą gromadzić się toksyny, a w innych nie, co pokazują badania.Temat bardzo gorący na wykopie, pojawił się też wątek francuskiego dokumentu ws. hodowli łososia norweskiego. Warto posłuchać, ciekawa dyskusja.https://www.polskieradio.pl/9/302/Artykul/1993553,Czy-ryba-jest-zdrowa-jak-ryba (po lewej odsłuch)Choroby neurologiczne i nowotwory to realne zagrożenia wynikające z nadmiernego spożycia ryb bałtyckich. Śledź – tak, ale tylko raz w tygodniu i nie dla kobiet w ciąży.– Każda żywność zawiera jakieś zanieczyszczenia, które przenikają ze środowiska. Trudno byłoby znaleźć rodzaj produktu, o którym nigdy nie mówiono źle. Ważny jest poziom złych substancji w żywności, które mogą zagrażać życiu czy zdrowiu człowieka – zaznacza Joanna Szlinder-Richert, kierownik Zakładu Chemii Żywności i Środowiska w Morskim Instytucie Rybackim. Gość Kuby Strzyczkowskiego podkreśla, że ryby z Morza Bałtyckiego, co prawda posiadają substancje szkodzące, jednak jest ich znikoma ilość. Jest to licza kilkuktrotnie mniejsza niż przyjęty ogólnie limit.
– Według badań z 2016 roku, trzydzieści procent produktów nie jest właściwie oznakowana. Załóżmy, że kupujemy rybę pod etykietą dorsza, a na naszym stole ląduje panga. Na ratunek konsumentom przychodzą certyfikaty i oznakowania produktów – zaznacza Joanna Ornoch.
Które ryby z Morza Bałtyckiego warto jeść? Czy jest aż tak źle ze zdrowiem ryb w naszym morzu? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.
***Tytuł audycji: Za, a nawet przeciwProwadzi: Kuba StrzyczkowskiGoście: dr hab. inż. Joanna Szlinder-Richert (kierownik Zakładu Chemii Żywności i Środowiska, Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy), Bogdan Waniewski (armator kutra rybackiego), Katarzyna Karpa-Świderek (rzecznik WWF Polska), Joanna Ornoch (organizacja pozarządowa MSC), Zbigniew Szczepański (Towarzystwo Promocji Ryb, Pan Karp),
Data emisji: 16.01.2018Godzina emisji: 12.08

Powered by WPeMatico